خرید زندگی

مازوت سوزی داریم؟

مازوت سوزی داریم؟

خرید زندگی: در شرایطی که مازوت سوزی در نیروگاه های کشور از طرف خیلی از مسئولان در دستگاه های مختلف رد شده است، اما همچنان معادله آلودگی هوا برای ساکنان کلانشهرها لاینحل مانده است.



به گزارش خرید زندگی به نقل از مهر، قصه تکراری، پاییز؛ زمستان و آلودگی هوا سال ها مقابل چشمان شهروندان تهرانی و هموطنان ما در سایر کلان شهر های کشور دوره می شود. این مورد همه ساله با دلایل مختلفی دهان به دهان می چرخد و به دنبال آن، عملکرد دستگاههای مرتبط مورد بحث و چالش قرار می گیرد.
بی تردید این بحث ها و گفت وشنودها، تماماً در جهت خاتمه دادن به این معضل تکراری زمستانه است اما این که چه میزان اثربخش بوده است؛ جای سوال دارد! در این شرایط مطلوب است در اولین مرحله نگاهی به عملکرد دستگاههای مختلف در راه کاستن از آلودگی هوا و دیدگاه صاحبنظران در اینباره داشته باشیم.
بر اساس اعلام وزارت نیرو، شاید آن چه که سبب شده است، معادله چندوجهی آلودگی هوای تهران و سایر کلان شهرها همچنان مجهول باقی بماند، عرضه نظرات غیرکارشناسانه و همینطور پاک کردن صورت مسئله از جانب برخی افراد است؛ اما این «مازوت» است که سال هاست بعنوان علت اصلی آلودگی هوا مطرح می شود!
این در حالیست که از بین ۱۴۱ نیروگاه بزرگ کشور تنها ۱۶ نیروگاه قابلیت و امکان مصرف سوخت مازوت دارند و از طرفی هیچکدام از نیروگاه های فعال استان تهران و دیگر کلانشهرها مازوت مصرف نمی کنند؛ همینطور در کل کشور فقط ۱۶ نیروگاه بخاری وجود دارد و بقیه نیروگاه ها گازی و سیکل ترکیبی هستند که اساساً امکان مصرف مازوت را ندارند. از بین این ۱۶ نیروگاه هم مخزن سوخت دو نیروگاه بعثت و اصفهان سال هاست پلمپ شده و از دسترس استفاده خارج است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران هم در مورد توزیع و مصرف مازوت در نیروگاه ها موضعگیری و اعلام نمود: استدلالی در خصوص غیر استاندارد بودن سوخت های تولیدی در کشور وجود ندارد.
این شرکت تصریح کرد: شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در این حوزه تنها تأمین کننده سوخت جایگزین است تا در شرایط قطعی گاز تأمین پایدار برق به مخاطره نیفتد. این سوخت جایگزین بر مبنای قانون شامل نفت گاز و نفت کوره می شود و همواره سعی شده تا نفت گاز (گازوئیل) سوخت اصلی باشد و نفت کوره (مازوت) تنها در شرایط اضطرار مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین ناصر اسکندری معاون راهبردی شرکت برق حرارتی ۲۱ آذر ۱۴۰۱ به رسانه ها اظهار داشت: هیچیک از نیروگاه های تهران طی ۸ سال قبل از مازوت استفاده نکرده اند و نیروگاه های مستقر در پایتخت سال هاست از سوخت گاز استفاده می نمایند و نقشی در آلودگی هوای تهران ندارند.
اسکندری در توضیحاتی بیشتر اضافه کرد: به استناد اطلاعات استخراج شده از نرم افزار سوخت کشور، میزان مازوت مصرفی نیروگاه های اطراف تهران از سال ۱۳۹۳ تابحال صفر درصد بوده که نشان داده است افزایش شاخص دی اکسید گوگرد طی ماه های اخیر به علت مصرف سوخت مازوت در نیروگاه های اطراف تهران نبوده است.
این گزارش می افزاید: مساله آلودگی هوای کلانشهرها همچون تهران ناشی از پارامتر ذرات ۲.۵(PM) بوده که به استناد اطلاعات درج شده در ترازنامه انرژی، حدود ۸۱ درصد از آلایندگی ناشی از ذرات در رابطه با بخش حمل و نقل است؛ همینطور بر مبنای اطلاعات ترازنامه انرژی کشور، سهم آلاینده ذرات ناشی از احتراق مازوت با احتساب صنایع تولید کننده سیمان و نیروگاه ها در حدود ۱.۹ درصد است ازاین رو منبع افزایش آلودگی هوا در تهران و یا سایر کلان شهر را باید در منابعی به غیر احتراق ناشی از مصرف مازوت جستجو کرد.
در همین رابطه علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم اعلام نموده است: در تهران مازوت سوزی نداریم، در مبحث مازوت سوزی نیروگاه ها بیشتر جنبه روانی آن برای مردم مطرح بوده چونکه که هنوز درصد نقش مازوت در جو و آلایندگی تابحال مشخص نشده است.
داریوش گل علیزاده رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست هم دیگر مسئولی است که در این رابطه به اظهار نظر پرداخته و گفته است: علت آلودگی هوا همان علل سالهای قبل است، سهم منابع متحرک و ثابت در هر کلان شهر متفاوت می باشد. در این سال ها به تعداد منابع متحرک اضافه شده، سال قبل در منابع متحرک یک میلیون ۴۷۰ هزار دستگاه خودرو در سطح کشور شماره گذاری شده است و فقط در شهر تهران ۶۵۰ هزار خودرو شماره گذاری شده و وارد معبر شده اند. این در شرایطی است که پارسال تنها ۲۰ هزار و ۸۰۰ خودرو اسقاط شد و سال جاری در ۶ ماهه اول سال حدود ۳۵ هزار خودرو اسقاط شد، هر سال به تعداد خودرو ها و سن آنها اضافه می شود.
وی در همین زمینه اضافه کرده است: حمل و نقل عمومی بخصوص در حوزه اتوبوس که پیمایش بیشتر و سن بالایی دارند، باید مورد توجه قرار گیرد. حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد اتوبوس ها، سن شان بالای ۲۰ سال و فرسوده می باشند. این سن بالا سبب می شود که مصرف سوخت بیشتر و انتشار آلاینده های بالاتر برود.
نکته پایانی اینکه، نیاز مصرف برق کشور در زمستان نصف ظرفیت منصوبه صنعت برق است که این امکان را فراهم می آورد واحدهایی که راندمان کمتری دارند یا ملاحظات زیست محیطی در مورد آنها وجود دارد، در این فصل برنامه تعمیرات داشته باشند، برای پیک مصرف سال آینده آماده شوند تا کمترین تبعات زیست محیطی را داشته باشیم.
آنچه که مسلم است اینست که آلودگی هوا معضلی چندوجهی است که به طرق مختلف قابل حل است؛ در اینباره میتوان به توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی استاندارد، توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر، تسریع در خروج خودرو های اسقاطی از سیستم حمل و نقل عمومی، ساماندهی موتورسیکلت ها، برقی شدن خودرو ها و مواردی از این دست اشاره نمود.

1402/09/26
16:03:53
5.0 / 5
257
تگهای خبر: تولید , سازمان , شهروند , صنایع
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
خرید زندگی