آش دوغ در بیشتر شهرها به عنوان غذای محلی شناخته می شود؛
در شهرهای مختلف آش دوغ را چطور می پزند؟
به گزارش خرید زندگی آش دوغ یکی از پرطرفدارترین و معروف ترین غذاهای با اصالت ایرانی است که در شهرهای مختلف و به روش های مختلف طبخ می شود. در این گزارش به بررسی انواع این آش ها پرداخته ایم.
خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: آش دوغ، یکی از نام هایی است که اگر به رستوران های مراکز توریستی هر شهری که رجوع کنید با آن مواجه می شوید. ایران با تنوع زیستی متفاوتی که دارد و به کشور ۴ فصل مشهور است، دارای اقلیم های متفاوتی است که هر کدام از آنها دارای فرهنگ و آداب خاص خودشان هستند. بخشی از این فرهنگ در ارتباط با غذاهای بومی آن خطه است که در هر کدام از استانهای ایران غذاهای ویژه خودش طبخ و برای گردشگر ها معرفی می شود. آش دوغ از دسته غذاهایی است که در رفتن به اغلب شهرهای ایران شناسنامه ای از همان جا برایش میتوان یافت. شمال و جنوب و شرق و غرب و مرکز، همه مدعی اند که آش دوغ در ارتباط با خطه آن هاست. خوب است بدانیم که تنوع در دستورپخت آش دوغ در شهرهای مختلف نشان از اصالت این آش دارد اما اینکه دقیقاً در ارتباط با یک نقطه از کشورمان باشد را هم نقض می کند چون که می تواند در هر بخشی اصالت خویش را حفظ نموده و معرف فرهنگ و شناسنامه ای از بوم خود باشد.
اردبیل
اگر در گوگل کلمه آش دوغ را جستجو کنید، نخستین و بیشترین نتایج که برای شما نمایش داده می شود آش دوغ اردبیل است. «آیران آشی» یا «دوغا» که در شهر سرعین استان اردبیل به صورت ویژه و به علت مراجعات توریستی بیشتر طبخ می شود، مشتری های خاص خودش را دارد. مردمی که عزم سفر به اردبیل را می کنند، در بخش مهمی از زمان سفر خویش را به استفاده از آب گرم های سرعین تخصیص می دهند. پس از آب تنی در این استخرهای پر از گوگرد و هنگام خروج از آن، با رستوران هایی مواجه می شوی که آش دوغ را در باجه شیشه ای ورودی رستوران گذاشته اند و از مراجعین دعوت می کنند که برای صرف آش داخل بروند. آش دوغ اردبیل با دوغ محلی ترش (آیران) و نخود و سبزی و برنج و تخم مرغ و کوفته قلقلی (گوشت چرخ کرده) طبخ می شود که سیر جز جدایی ناپذیر آن در رستوران ها به صورت جداگانه سرو می شود که اگر تمایل داشتید می توانید به کاسه آش خود اضافه کنید. همین اجزا را اگر با دوغ شیرین یا ماست محلی بپزند، آش ماست پخته شده است.
کردستان
در مناطق کردنشین به «دوکلیو» مشهور است که سرو آن در مناسبت های خاص مخصوصاً سیزده بدر (۱۳ فروردین) انجام می شود. نخود، برنج، بلغور گندم، سبزی آش و دوغ و گاهی تخم مرغ و پیاز و سیر مواد تشکیل دهنده آن است. آش دوغ کردستانی را با نعنا داغ سرو می کنند که طرفداران بسیاری هم در این استان دارد.
شیراز
خوشا شیراز و آش دوغ بی مثالش! آش دوغ شیراز با کردستان و اردبیل کمی متفاوت است و در آن به جای نخود از لپه استفاده می شود. سبزی های شیرازی مثل شوید و ترخون و چویل هم در آن استفاده می شود. علاوه بر لپه و سبزی های محلی شیراز، برنج و دوغ ترش و پیاز و گوشت چرخ کرده و سیر هم از مواد تشکیل دهنده این آش است. در این اش برخلاف آش کردستان، پیاز را باید تفت داد و اصطلاحاً از «پیازداغ» استفاده نمود. همینطور میتوان آش دوغ شیرازی را بدون کوفته قلقلی پخت. نکته جالب این که برخی از اهالی شیراز در این آش به جای لپه از باقالی استفاده می نمایند.
مازندران
زمستان های شمال کشور در کنار بوی چوب و برف و باران یک یادگاری دیگر هم دارد و آن هم آش دوغ شمالی است. سبزی آش دوغ اهالی مازندران شامل اسفناج و گشنیز و در صورت در دسترس بودن، شامل اوجی، سوسن عنبر، نعنا، جعفری و برگ سیر است. کدوحلوایی، پیاز و سیر، آرد برنج و دوغ محلی و کشک، نخود و لوبیا و عدس و ماش، آب نارنج، دانه انار وادویه جات موادی هستند که باید در این آش استفاده نمود. همان گونه که مشهود است مازندرانی ها در آش دوغ شان از حبوبات بیشتری نسبت به شهرهای دیگر استفاده می نمایند. به طرز قابل ملاحظه ای در این آش از سبزیجات استفاده می شود که نسبت به باقی مواد در ظرف آش خودنمایی می کنند.
اصفهان
آش دوغ اصفهانی یا آش دوغ قشقایی، متعلق به شهرستان سمیرم در جنوب غربی استان اصفهان است. ایل قشقایی طایفه دره شوری، غذاهای خوشمزه و متنوعی را می پزند که آش دوغ یکی از آنها است. طرز تهیه آش دوغ قشقایی با آش دوغ ترکی متفاوت می باشد و معمولا آنرا بعنوان نذری یا در جشنواره غذاهای محلی در این منطقه می پزند. علاوه بر دوغ محلی، نخود و عدس، برنج و جو، سبزیجات مخصوص و پیاز و پیاز داغ از مواد اصلی تشکیل دهنده این آش هستند.
لرستان
آش دوغ لری که در غرب ایران طبخ می شود شامل نخود ولوبیا سفید است. پیاز و گوشت چرخ کرده و آلوترش و دوغ محلی لری از مواد این آش هست.
قزوین
در قزوین هم آش دوغ هست. آش این شهر شامل نخود و لوبیا قرمز و لوبیا چیتی و سبزیجات محلی است که پیاز و سیر و دوغ هم پای ثابت آن است. شاخص این آش پیازداغ، سیرداغ و نعنا داغ است که هر سه در طبخ و سرو آن بسیار مهم می باشد. در این آش از گوشت چرخ کرده استفاده نمی گردد ولی از عصاره قلم استفاده می نمایند.
همدان
این جا آش دوغ ساده تری نسبت به شهرهای دیگر دارد. موادی مثل دوغ و نخود و بلغور و پیاز و سبزی تنها مواد این آش است که همدانی ها با عنایت به اقلیم سردشان این آش را زیاد در سفره خود می گذارند که طرفدار زیادی هم دارد.
چهارمحال و بختیاری
آش دوغ در این ناحیه از ایران با مواد اولیه زیادی حاصل می شود. نخود، لوبیا سفید، عدسف برنج، دوغ، پیاز، آرد برنج و.. بعضی از مواد اصلی آن است.
اراک
آشی که با بلغورهای آماده شده و خیس خورده با دوغ طبخ می شود و به آش ملایری یا اش بلغور دوغ ملایر مشهور است. البته این نوع از بلغورهای خوابانده شده در دوغ و یا کشک از خوراکی های سریع آماده شو است که پس از خیساندن این بلغور به صورت گلوله ای در می آورند و خشک می کنند. در روزهایی که هوای سرد است از آن برای پختن آش و سوپ استفاده می نمایند. در این نواحی نخود و لوبیا و سبزیجات و دوغ از مواد تشکیل دهنده این اش است.
خراسان
در این شهر آش دوغ بر مبنای موادی مثل عدس و نخود و پیاز و سیر همراه با سبزی و دوغ محلی آماده می شود. استفاده از اسفناج و رشته اش در این ناحیه برای طبخ آش دوغ نکته متمایز آن است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب